Κυριακή, 24 Μαρτίου 2013

Χάμστερ...το αδικημένο!

Πολλές φορές έχω ακούσει κόσμο να λέει « ε εντάξει τα χάμστερ σιγά τι είναι, κανένα «κανονικό» κατοικίδιο έχεις?».
Καταρχάς να ενημερώσω πως ναι, έχω πολλά «κανονικά» κατοικίδια… Ωστόσο θέλω να πω σ αυτούς που δε θεωρούν τα χάμστερ ισάξια κατοικίδια με ένα σκύλο ή μια γάτα, πως κάνουν λάθος.Επειδή είναι μικροσκοπικά δεν πάει να πει πως "αξίζουν" λιγότερο.

Τα χάμστερ και από άποψη ευθύνης και από άποψη χρόνου είναι «απαιτητικά» . Το ότι είναι υπερβολικά ευαίσθητα, έχει ως άμεση συνέπεια να μην μπορεί να κυκλοφορεί ένα χάμστερ σε ένα σπίτι, χωρίς επίβλεψη. Μπορεί να φάει ή να γλείψει κάτι το οποίο, θα έχει άμεσα άσχημες συνέπειες. Τα κλουβάκια τους πρέπει να καθαρίζονται συχνά, γιατί αλλιώς μπορούν να τους προκαλέσουν ασθένειες (όπως και σε κάθε ζώο). Η τροφή τους ( για τα νανάκια τουλάχιστον που έχω εγώ) πρέπει να επιλέγεται με μεγάλη προσοχή, γιατί είναι επιρρεπή στο διαβήτη, συνεπώς πολλές είναι οι τροφές που απαγορεύονται. Επίσης το περιβάλλον τους δεν πρέπει να έχει θορύβους γιατί τρομάζουν πολύ εύκολα, και λόγω  της μικροσκοπικής καρδούλας τους, μπορεί να πάθουν καρδιακό επεισόδιο.

Σχετικά με τα έξοδά τους (γιατί πολλοί θεωρούν πως αν κάποιο κατοικίδιο δεν «καταναλώνει» λεφτά, δεν είναι και κατοικίδιο), έχω να πω πως ναι σίγουρα δεν έχουν τις απαιτήσεις ενός Μολοσσού, αλλά έχουν κ αυτά ανάγκες. Μπορεί να μην έχουν έξοδα για εμβόλια, αλλά χρειάζονται βιταμίνες, ειδικές τροφές, ροκανίδι και παιχνίδια για να εξασκούνται. Και βρίσκονται και σε μειονεκτική  θέση σε περίπτωση προβλήματος υγείας, μιας και οι γιατροί που ασχολούνται με χάμστερ είναι ελάχιστοι έως ανύπαρκτοι.Πριν 2 μήνες μάλιστα που είχε ένα ατύχημα το ένα από τα χάμστερ μου και έδωσα 40 ευρώ σε γιατρό, είχα την ατυχία να ακούσω από μερικά άτομα «Καλά χαζή είσαι? Ένα χάμστερ κάνει 5 ευρώ για να το αγοράσεις κ εσύ πήγες και έδωσες 40 ευρώ σε γιατρό, χωρίς καν να είσαι σίγουρη αν θα γίνει καλά? Ας έπαιρνες ένα καινούριο». Σε όσους είναι της ίδιας άποψης έχω να πω πως επειδή το πουλάνε 5 ευρώ δεν πάει να πει πως είναι παιχνίδι και μπορούμε να το αντικαθιστούμε ανά πάσα στιγμή  αν «χαλάσει». Είναι ένα ζωντανό πλάσμα, που έχει δικαίωμα σε μια όμορφη ζωή.

Επίσης πολλοί λένε «το χάμστερ ούτε βόλτα μπορείς να το βγάλεις ούτε να παίξεις μαζί του». Μέγα λάθος… «Βόλτα» το βγάζεις εντός του σπιτιού και παίζεις μια χαρά μαζί του. Και να το χαϊδέψεις μπορείς, και  να του πετάξεις μικρά πραγματάκια για να πάει να τα πιάσει και να σου γλείψει το δαχτυλάκι για να δείξει την αγάπη του και πολλά άλλα πράγματα. Και μάλιστα είναι απαραίτητο να παίζεις με ένα χάμστερ τουλάχιστον ένα 15’ την ημέρα, έτσι ώστε να νιώθει εξοικειωμένο μαζί σου.
Συνοψίζοντας λοιπόν, τα χάμστερ είναι ισάξια με κάθε άλλο ζώο, και η ψυχούλα τους είναι το ίδιο σημαντική με αυτήν ενός σκύλου, ενός αλόγου ή ενός δεινόσαυρου.
           

3 σχόλια: